Галоўная  |  Аб прадпрыемстве  |  Кантакты Беларускаму тураператару Прыватнае навукова-вытворчае ўнітарнае прадпрыемства «Аўтаматызаваныя тэхналогіі турызму» 16 год
PDA | Беларуская | English | Русский 
Пятніца, 19.04.2024 16:10  Мiнск

Санаторыі Беларусі.by - Змяненні і дапаўненні да інструкцыі аб арганізацыі дыетычнага харчавання ў дзяржаўных арганізацыях аховы здароўя - Санаторыі Беларусі цэны 2024
Усе санаторыі Беларусі




Змяненні і дапаўненні да інструкцыі аб арганізацыі дыетычнага харчавання ў дзяржаўных арганізацыях аховы здароўя

Змяненні і дапаўненні да інструкцыі аб арганізацыі дыетычнага харчавання ў дзяржаўных арганізацыях аховы здароўя

Характарыстыка асноўных дыет, якія выкарыстоўваюцца ў санаторыях Беларусі

Зарэгістравана ў Нацыянальным рэестры прававых актаў
Рэспублікі Беларусь 4 красавіка 2011 N 8/23511

ПАСТАНОВА МІНІСТЭРСТВА АХОВЫ ЗДАРОЎЯ
РЭСПУБЛІКІ БЕЛАРУСЬ
25 сакавіка 2011 года N 22

АБ УНЯСЕННІ ЗМЯНЕННЯЎ І ДАПАЎНЕННЯЎ У ПАСТАНОВУ МІНІСТЭРСТВА
АХОВЫ ЗДАРОЎЯ РЭСПУБЛІКІ БЕЛАРУСЬ ад 29 жніўня 2008 Г. N 135

На падставе падпункта 7.1 пункта 7 Палажэння аб Міністэрстве аховы здароўя Рэспублікі Беларусь, зацверджанага пастановай Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 23 жніўня 2000 г. N 1331, Мiнiстэрства аховы здароўя Рэспублiкi Беларусь ПАСТАНАЎЛЯЕ:
1. Унесці ў Інструкцыю аб арганізацыі дыетычнага харчавання ў дзяржаўных арганізацыях аховы здароўя, зацверджаную пастановай Міністэрства аховы здароўя Рэспублікі Беларусь ад 29 жніўня 2008 г. N 135 (Нацыянальны рэестр прававых актаў Рэспублікі Беларусь, 2008 г., N 238, 8/19542), наступныя змяненні і дапаўненні:
1.1. па тэксце слова "хворы" замяніць словам "пацыент" ў адпаведных склоне i лiку;
1.2. пункт 5 выкласцi ў наступнай рэдакцыi:
"5. Пры наяўнасці медыцынскіх паказанняў лекар прызначае пацыенту індывідуальнае і дадатковае харчаванне.";
1.3. пункт 6 пасля слоў "Індывідуальнае харчаванне" дапоўніць словамі "(аглютэнавае, гіпаалергеннае, безлактознае, нізкалактознае і іншае)";
1.4. пункт 9 выкласці ў наступнай рэдакцыі:
"9. Індывідуалізацыя харчовай каштоўнасці стандартных дыет ажыццяўляецца шляхам падбору страў дыетычнага харчавання, уключэння прадуктаў харчавання прамысловай вытворчасці, выкарыстання гатовых спецыялізаваных сумесяў.";
1.5. у пункце 10 словы "з дадаткам 3" замяніць словамі "дадаткамі 3 і 11";
1.6. пункт 13 пасля слоў "(іншага лекара-спецыяліста)" дапоўніць словамі "і (або) медыцынскую сястру-дыетолага";
1.7. пункт 15 выключыць;
1.8. пункт 16 пасля слоў "(шэф-повар, повар)" дапоўніць словамі "і іншыя спецыялісты";
1.9. абзац пяты пункта 17 выкласці ў наступнай рэдакцыі:
"Кантроль за выкананнем складання сярэднесутачных набораў прадуктаў харчавання;";
1.10. у пункце 18 словы "тры месяца" замяніць словам "месяц";
1.11. пункт 19 выкласці ў наступнай рэдакцыі:
"19. На харчаблоку (кухні) і сталовай-раздатачнай выконваюцца патрабаванні Санітарных норм, правіл і гігіенічных нарматываў "Гігіенічныя патрабаванні да ўладкавання, абсталявання і зместу арганізацый аховы здароўя і да правядзення санітарна-гігіенічных і супрацьэпідэмічных мерапрыемстваў па прафілактыцы інфекцыйных захворванняў у арганізацыях аховы здароўя", зацверджаных пастановай Міністэрства аховы здароўя Рэспублікі Беларусь ад 9 жніўня 2010 г. N 109, і Санітарных норм, правіл і гігіенічных нарматываў "Гігіенічныя патрабаванні да гандлёвых аб'ектаў грамадскага харчавання", зацверджаных пастановай Міністэрства аховы здароўя Рэспублікі Беларусь ад 17 ліпеня 2009 г. N 84.";
1.12. частку першую пункта 20 выкласці ў наступнай рэдакцыі:
"20. Прыгатаванне страў дыетычнага харчавання для пацыентаў арганізацыі аховы здароўя можа ажыццяўляцца непасрэдна на харчаблоку (кухні) арганізацыі аховы здароўя, а забеспячэнне харчовымі прадуктамі, падрыхтоўка і дастаўка дыетычнага харчавання ў аддзяленні арганізацыі аховы здароўя могуць ажыццяўляцца арганізацыяй грамадскага харчавання, якая знаходзіцца ў падпарадкаванні тэрытарыяльнага органа кіравання аховай здароўя (далей - арганізацыя грамадскага харчавання). Адказнасць за выкананне тэхналогіі прыгатавання страў дыетычнага харчавання, пастаўляемых ў арганізацыі аховы здароўя, нясе арганізацыя грамадскага харчавання.";
1.13. у пункце 27:
словы "заключэння кансіліума" замяніць словамі "медыцынскіх паказанняў";
пасля слоў "індывідуальнае і" дапоўнiць словам "(або)";
1.14. частку першую пункта 33 пасля слоў "медыцынскай сястры-дыетолага" дапоўніць словамі "або медыцынскага работніка з сярэдняй спецыяльнай медыцынскай адукацыяй";
1.15. у частцы чацвёртай пункта 38 словы "Расходы на харчаванне" замяніць словамі "Прадукты харчавання";
1.16. у пункце 41 словы "Медыкаменты і перавязачныя сродкі" замяніць словамі "Лекавыя сродкі і вырабы медыцынскага прызначэння";
1.17. дадатак 1 да гэтай Інструкцыі выкласці ў наступнай рэдакцыі:

"Дадатак 1
да Інструкцыі аб арганізацыі дыетычнага харчавання
у дзяржаўных арганізацыях аховы здароўя

ПЕРАЛІК

СТАНДАРТНЫХ ДЫЕТ

БАЗАВЫ рацыён - Дыета Б

Агульная характарыстыка, кулінарная апрацоўка.
Дыета з фізіялагічным утрыманнем бялкоў, тлушчаў і вугляводаў, узбагачаная вітамінамі, мінеральнымі рэчывамі, расліннай абалонінай (гародніна, садавіна). Абмяжоўваюцца азоцістыя экстрактыўныя рэчывы, павараная соль (6 - 8 г/дзень), прадукты, багатыя эфірнымі алеямі, выключаюцца вострыя прыправы, шпінат, шчаўе, вяндліна. Стравы гатуюцца ў адварным выглядзе або на пару, запечаныя. Тэмпература гарачых страў - не больш за 60 - 65 °C. Свабодная вадкасць - 1,5 - 2 л. Рытм харчавання дробны, 4 - 6 раз на дзень.
Паказанні да прызначэння.
Захворванні і станы, якія не патрабуюць спецыяльных лячэбных дыет. Цукровы дыябет 2-га тыпу.
Бялкі - 90 - 95 г (у тым ліку жывёльныя - 40 - 45 г).
Тлушчы - 79 - 80 г (у тым ліку раслінныя - 25 - 30 г).
Вугляводы - 300 - 330 г, у тым ліку мона- і дысахарыды (30 - 40 г), рафінаваныя вугляводы выключаюцца з дыеты хворых на цукровы дыябет 2-га тыпу.
Энергетычная каштоўнасць - 2170 - 2400 ккал.
Вітамін C - 70 мг (для ветэранаў - 80 мг, для жанчын радзільных аддзяленняў - 100 мг).
Для жанчын радзільных аддзяленняў: дадаткова малако - 200 мл, сокі - 100 мл, садавіна - 100 г.
Блізкі аналаг нумарной сістэмы.
Дыета 15.

Рацыён з механічным і хімічным шчажэннем - Дыета П

Агульная характарыстыка, кулінарная апрацоўка.
Дыета з фізіялагічным утрыманнем бялкоў, тлушчаў і вугляводаў, узбагачаная вітамінамі, мінеральнымі рэчывамі, з умераным абмежаваннем хімічных і механічных раздражняльнікаў слізістай абалонкі рэцэптарнага апарата страўнікава-кішачнага тракта. Выключаюцца вострыя закускі, прыправы, вострыя прыправы, абмяжоўваецца павараная соль (10 г/дзень). Стравы гатуюцца ў адварным выглядзе або на пару, працёртыя і непрацёртыя. Тэмпература ежы - ад 15 да 60 - 65 °C. Свабодная вадкасць - 1,5 - 2 л. Рытм харчавання дробны, 5 - 6 разоў на дзень.
Паказанні да прызначэння:
Захворванні органаў стрававання, якія патрабуюць прызначэння дыеты з механічным і хімічным шкадаваннем. Парушэнні жавальнага апарата. Перыяд пасля аперацый на ўнутраных органах.
Бялкі - 85 - 90 г (у тым ліку жывёльныя - 40 - 45 г).
Тлушчы - 79 - 80 г (у тым ліку раслінныя - 25 - 30 г).
Вугляводы - 300 - 350 г, у тым ліку мона- і дысахарыды(50 - 60 г).
Энергетычная каштоўнасць - 2170 - 2480 ккал.
Вітамін С прызначаецца згодна з стандартнай базавай дыетай (Б).
Блізкі аналаг нумарной сістэмы.
Дыета 5 (для пацыентаў у пасляаперацыйным перыядзе могуць гатавацца стравы паводле картак, вызначаных для дыеты 0 - дыета ПП).
Па паказаннях лекара прызначаюцца спецыяльныя фармакалагічныя кампазіты і сумесі.

Рацыён з павышаным утрыманнем бялку - Дыета М (высокабялковая)

Агульная характарыстыка, кулінарная апрацоўка.
Дыета з павышаным утрыманнем бялку, нармальнай колькасцю тлушчаў, складаных вугляводаў і абмежаваннем лёгказасваяльных вугляводаў. Абмяжоўваюцца павараная соль (6 - 8 г/дзень), хімічныя і механічныя раздражняльнікі страўніка, жэлчэвыводзяшчіх шляхоў. Стравы гатуюць у адварным, тушаным, запечаным, працёртым і непрацёртым выглядзе, на пару. Тэмпература ежы - ад 15 да 60 - 65 °C. Свабодная вадкасць - 1,5 - 2 л. Рытм харчавання дробны, 4 - 6 раз на дзень.
Паказанні да прызначэння.
Захворванні і станы, якія патрабуюць ўвядзення павышанай колькасці бялку (парушэнні ўсмоктвання, захворванні нырак з нефратычным сіндромам без парушэння азотавылучальнай функцыі, цукровы дыябет 1-га тыпу, сэпсіс і іншыя цяжкія бактэрыяльныя хваробы, цяжкая анемія).
Бялкі - 110 - 120 г (у тым ліку жывёльныя - 45 - 60 г).
Тлушчы - 80 - 90 г (у тым ліку раслінныя - 30 г).
Вугляводы - 250 - 350 г, у тым ліку мона- і дысахарыды(30 - 40 г); рафінаваныя вугляводы выключаюцца хворым з цукровым дыябетам.
Энергетычная каштоўнасць - 2080 - 2650 ккал.
Вітамін С - 70 мг.
Блізкі аналаг нумарной сістэмы.
Дыеты 5, 7, 7а, б, 10.
Па паказаннях лекара прызначаюцца спецыяльныя фармакалагічныя кампазіты і сумесі.

Рацыён з паніжаным утрыманнем бялку - Дыета Н (нізкабялковая)

Агульная характарыстыка, кулінарная апрацоўка.
Дыета з абмежаваннем бялку да 0,8, або 0,6, або 0,3 г/кг ідэальнай масы цела (да 60, 40 або 20 г/дзень), з рэзкім абмежаваннем паваранай солі (2 - 3 г/дзень) і вадкасці (0,8 - 1 л/дзень). Выключаюцца азоцістыя экстрактыўныя рэчывы, какава, шакалад, кава, салёныя закускі. У дыету ўводзяцца безбялковы белы хлеб, пюрэ, мусы з брыняючага крухмалу. Стравы гатуюцца без солі, у адварным выглядзе, непрацёртая. Рацыён ўзбагачаецца вітамінамі, мінеральнымі рэчывамі. Рытм харчавання дробны, 4 - 6 раз на дзень.
Паказанні да прызначэння.
Хранічны гломеруланефрыт з рэзка і ўмерана выяўленым парушэннем азотавылучальнай функцыі нырак і выяўленай і ўмерана выяўленай азатэміяй. Цыроз печані з пячоначнай энцэфалапатыяй.
Бялкі - 20 - 60 г (у тым ліку жывёльныя - 15 - 30 г).
Тлушчы - 80 - 90 г (у тым ліку раслінныя - 20 - 30 г).
Вугляводы - 350 - 400 г, у тым ліку мона- і дысахарыды(50 - 100 г).
Энергетычная каштоўнасць - 2120 - 2650 ккал.
Вітамін C - 70 мг.
Блізкі аналаг нумарной сістэмы.
Дыеты 5, 7г.
Па паказаннях лекара прызначаюцца спецыяльныя фармакалагічныя кампазіты і сумесі.

Рацыён з павышаным утрыманнем бялку і павышанай каларыйнасцю - Дыета Т (высокабялковая і высокакаларыйная)

Агульная характарыстыка, кулінарная апрацоўка.
Дыета з павышаным утрыманнем бялкоў, тлушчаў і вугляводаў. Стравы гатуюць у адварным, тушаным, запечаным выглядзе, на пару. Другія мясныя і рыбныя стравы ў адварным выглядзе кавалкам або сечаныя. Дапускаецца абсмажваньне рыбы і мяса пасля адварвання. Тэмпература ежы - ад 15 да 60 - 65 °C. Свабодная вадкасць - 1,5 л. Хларыд натрыю - 15 г. Рытм харчавання дробны, 4 - 6 раз на дзень.
Паказанні да прызначэння.
Сухоты лёгкіх. Апёкавая хвароба.
Бялкі - 110 - 130 г (у тым ліку жывёльныя - 70 - 80 г).
Тлушчы - 100 - 120 г (у тым ліку раслінныя - 20 - 30 г).
Вугляводы - 400 - 450 г.
Энергетычная каштоўнасць - 3000 - 3400 ккал.
Вітамін C - 70 мг.
Блізкі аналаг нумарной сістэмы.
Дыета 11 і пацыенты з апёкавай хваробай пры наяўнасці медыцынскіх паказанняў.
Па паказаннях лекара прызначаюцца спецыяльныя фармакалагічныя кампазіты і сумесі."


Падпіска на спецпрапановы

Мы ў Кантакце

Далучыцца

Мы ў Інстаграм

Далучыцца

Мы ў Facebook

Далучыцца

Мы на Аднакласніках

Далучыцца