Галоўная  |  Аб прадпрыемстве  |  Кантакты Беларускаму тураператару Прыватнае навукова-вытворчае ўнітарнае прадпрыемства «Аўтаматызаваныя тэхналогіі турызму» 16 год
PDA | Беларуская | English | Русский 
Субота, 20.04.2024 00:04  Мiнск

Санаторыі Беларусі.by - Дыета № 10 - Санаторыі Беларусі цэны 2024
Усе санаторыі Беларусі




Дыета № 10

Кароткая характарыстыка лячэбнай дыеты №10 у санаторыях Беларусі

Сведчання: захворванне сардэчна-сасудзістай сістэмы з недастатковасцю кровазвароту I - IIА ступені.
Мэта прызначэння: паляпшэнне кровазвароту,
функцыянаванні сардэчна-сасудзістай сістэмы, печані і нырак, нармалізацыі абмену рэчываў, шкадаванне сардэчна-сасудзістай сістэмы і органаў стрававання.
Агульная характарыстыка: невялікае паніжэнне энергвартасці за кошт тлушчаў і збольшсці вугляводаў; значнае абмежаванне колькасці паваранай солі, памяншэнне спажывання вадкасцяў. Абмежавана ўтрыманне рэчываў, узбуджаючых сардэчна-сасудзістую і нервовую сістэмы, якія раздражняюць печань і ныркі, залішне што абцяжарваюць страўнікава-кішачны гасцінец, якія спрыяюць метэарызму. Павялічана ўтрыманне калія, магнію, ліпатропных рэчываў, прадуктаў, якія аказваюць ашчэлачываюшчае дзеянне (малочныя, гародніна, садавіна).
Характарыстыка прадуктаў і спосабаў падрыхтоўкі страў
Хлеб і мучныя вырабы. Хлеб рэкамендуецца з пшанічнай мукі 1-га і 2-га гатункаў учорашняй выпечкі або злёгку падсушены, дыетычны бессалявы хлеб.
Халодныя стравы уключаюць салаты з свежай гародніны, вінегрэты, агароднінную, баклажанавую ікру, салаты з гародніны з даданнем адварнога мяса, морапрадуктаў, адварной рыбы, рыбу заліўную.
Супы рыхтуюць вегетарыянскія з рознымі крупамі, гароднінай, бульбай, фруктовыя, малочныя, можна баршчы, халаднікі, бурачнік. У супы дадаецца смятана, цытрынавая кіслата, зеляніна, бланшыраваны, а затым пасераваны рэпчаты лук.
Бульба і гародніна. Гародніна ўжываецца ў адварным, прыпушчанным, запечаным, радзей - у волкім выглядзе. Можна выкарыстаць бульбу, каляровую капусту, моркву, бурак, шынкі, гарбуз, таматы, салат, агуркі, зялёны гарошак. Зялёны лук, кроп, пятрушка - як дадатак у стравы.
Крупы і макаронныя вырабы. Рыхтуюцца розныя стравы на вадзе або малаку (кашы, пудынгі, катлеты, клёцкі і інш.), адварныя макаронныя вырабы.
Яйкі выкарыстоўваюцца вараныя ўсмятку (да 1 яйкі ў дзень), паравыя і запечаныя амлеты, бялковы амлет, а таксама для падрыхтоўкі страў.
Малако і малочныя прадукты. Малако можна ўжываць пры пераноснасці; рэкамендуюцца тварог і стравы з яго - з крупамі, морквай, садавінай, кісламалочныя прадукты (кефір, ацыдафілін, сыраватка), смятана і вяршкі абмяжоўваюцца (з улікам дзённай нормы жывёлінага тлушча).
Тлушчы. Рэкамендуецца несалёны сметанковы і раслінны алей.
Рыба выкарыстоўваецца няжырная (судак, трэска, шчупак, карп, сазан, навага) адварная або з наступным смажываннем, вырабы з катлетнай масы, заліўная, можна стравы з адварных морапрадуктаў.
Мяса і птушка. Дапушчаецца нятлустая ялавічына, цяляціна, трус, куры, індычка, стравы з катлетнай масы або адварнога мяса (кавалкам), доктарская і дыетычная каўбасы.
Соўсы рыхтуюць на агароднінным адвары, малочныя, смятаныя, таматавы, смятаныя з лукам, фруктовыя.
З рэзкіх затавак выкарыстоўваюцца кроп, пятрушка, лаўровы ліст, ванілін, цытрынавая кіслата, карыца.
Плады, ягады, салодкія стравы. Мяккі саспелыя плады і ягады ўжываюць у натуральным выглядзе; кісялі, кампоты з свежай садавіны і сухафруктаў, можна таксама мусы, самбукі, жэле, малочныя кісялі, крэмы.
Саладосці - мёд, сочыва, няшакаладныя цукеркі.
Напоі - гарбата, гарбата з малаком, кававыя напоі з малаком (какава - абмежавана), пладовыя, ягадныя і агароднінныя сокі, адвар шыпшынніка.
Выключаюцца: свежы хлеб, вырабы з здобнага і пластовага тэсту, бліны, аладкі; вострыя, тоўстыя і салёныя закускі; вэнджаніна; каўбасныя вырабы; рыбныя і мясныя кансервы; супы і соўсы на рыбным, мясным булёнах і грыбным адвары; салёная, марынаваная і квашаная гародніна; шпінат, шчаўе, радыска, рэдзька, часнык, грыбы; бабовыя; яйкі, звараныя ўкрутую; салёныя і тлустыя сыры; тлушчы - кулінарны, ялавічны, свіны, бараноў; тлустая, салёная рыба; гусакі, качкі, тоўстыя гатункі мяса; печань, ныркі, мазгі; гарчыца, перац, хрэн; шакалад, пірожныя, тарты; кава чорная; газаваныя воды.
Выключаюца цяжкапераварываемыя стравы. Ежу рыхтуюць без солі, спажываюць цёплай.
Рэжым сілкавання: 5 раз у дзень раўнамернымі порцыямі.
Хімічны склад і энергакаштоўнасць: бялкі - 90 г (55-60 % жывёліны), тлушч - 70 г (25-30 % раслінны), вугляводы - 350-400 г, калорыі 2500 - 2600; павараная соль - 6-7 г, вольная вадкасць - 1,2 л.


Падпіска на спецпрапановы

Мы ў Кантакце

Далучыцца

Мы ў Інстаграм

Далучыцца

Мы ў Facebook

Далучыцца

Мы на Аднакласніках

Далучыцца