Галоўная  |  Аб прадпрыемстве  |  Кантакты Беларускаму тураператару Прыватнае навукова-вытворчае ўнітарнае прадпрыемства «Аўтаматызаваныя тэхналогіі турызму» 16 год
PDA | Беларуская | English | Русский 
Пятніца, 29.03.2024 17:24  Мiнск

Санаторыі Беларусі.by - Дыета № 07 - Санаторыі Беларусі цэны 2024
Усе санаторыі Беларусі




Дыета № 07

Кароткая характарыстыка лячэбнай дыеты №7 у санаторыях Беларусі

Сведчання: востры нефрыт у перыяд акрыяння (за 3 - 4-ы тыдні лячэння), хранічны нефрыт па-за абвастрэннем і недастатковасці нырак.
Мэта прызначэння: умеранае шкадаванне функцыі нырак, памяншэнне гіпертэнзіі і ацёкаў, паляпшэнне вывядзення з арганізма азоцістых і іншых прадуктаў абмену рэчываў.
Агульная характарыстыка: утрыманне бялкоў некалькі абмежавана, тлушчы і вугляводы - у межах фізіялагічных норм; ежу рыхтуюць без паваранай солі. Соль выдаюць хвораму ў колькасці, паказаным лекарам (3-6 г, не больш). Колькасць вольнай вадкасці паменшана ў сярэднім да 1 л. Абмяжоўваюць мяса, рыбу, грыбы як крыніцы экстрактыўных рэчываў, шчаўевай кіслаты і эфірных алеяў, ужываюць іх толькі ў адварным выглядзе (100 - 150 г). Ежу прымаюць цёплай.
Характарыстыка прадуктаў і спосабаў падрыхтоўцы страў

Хлеб і мучныя вырабы. Рэкамендуюцца бессалявы хлеб, блінцы з яблыкамі, тварогавым і іншымі фаршамі.
Халодныя стравы. Вінегрэты павінны быць без салёнай гародніны, а салаты - з свежай гародніны і пладоў, можна ікру кабачковую або баклажанавую.
Супы вырабляюцца вегетарыянскія з гароднінай, крупамі, бульбай, малочныя, фруктовыя; баршчы, капуста - з свежай капусты; запраўляюць сметанковым алеем, смятанай, цытрынавай кіслатой, дадаюць дробна нарэзаную зеляніну кропа, пятрушкі.
Бульба і гародніна. Гародніна ўжываюць свежымі, адварнымі, запечанымі; шырока выкарыстаюць бульба, рыхтуюць катлеты з морквы, тушаны бурак і інш. Асабліва рэкамендуюцца ў розных стравах гарбуз, шынкі, адварная каляровая капуста, агуркі і іншая гародніна, не якія змяшчаюць шчаўевай кіслаты. Рэпчаты лук у стравах перад пасераваннем бланшыруюць.
Крупы, макаронныя вырабы. Вырабляюць кашы, запеканкі, пудынгі крупенікі, катлеты, біточкі з розных круп, макароны,r> локшына, вермішэль дазваляюцца ў любой падрыхтоўцы. З бабовых дапушчаецца зялёны гарошак.
Яйкі. Жаўткі дадаюцца ў стравы, яйкі рыхтуюцца ўсмятку, з іх гатуецца амлет (пры памяншэнні мяса, рыбы або тварагу).
Малако і малочныя прадукты. Выкарыстоўваюцца малако (суцэльнае, згушчанае, сухое), кісламалочныя прадукты (кефір, сыраватка, ацыдафілін, ражанка), тварог і тварогавыя стравы, смятана, вяршкі.
Тлушчы. Рэкамендуюцца сметанковы несалёны алей, рафінаваны раслінны алей (аліўкавае, сланечнікавае, кукурузнае і інш.).
Рыба. Выкарыстоўваецца нятлустая (трэска, лешч, хек, судак, акунь, навага, шчупак, карп) - адварная з наступным смажываннем або запяканнем, адварная на пару парцыённым кавалкам або стравай з катлетнай масы, фаршаваная, заліўная.
Мяса і птушка. Нятлустыя ялавічыну, цяляціну, а таксама курыцу, труса, індычку адварваюць або запякаюць, абсмажваюць пасля атварывання кавалкам або ў выглядзе вырабаў з катлетнай масы, язык адварваюць.
Соўсы. Рыхтуюць таматавыя, малочныя, смятанныя, фруктовыя соўсы з даданнем цытрынавай кіслаты муку падсушваюць без змены колеру.
Рэзкія затаўкі. Можна дадаваць да страў кроп, пятрушку, ванілін, карыцу.
Плады, ягады, салодкія стравы. Розныя плады і ягады ўжываюць і свежым выглядзе, а таксама выкарыстаюць для падрыхтоўкі сочыва, кампотаў, кісялёў, жэле. Асабліва рэкамендуюцца абрыкосы, курага, урук, разынкі, чарнасліў, вінаград, дыня, кавун, чорная парэчка, цытрыны, памяранцы, мандарыны.
Саладосці. Рэкамендуюцца цукар, мёд, сочыва, джэм, павідла, няшакаладныя цукеркі, фруктовае марожанае.
З напояў - гарбата, гарбата з малаком, кава з малаком, сокі фруктовыя і агароднінныя, адвар шыпшынніка.
Выключаюцца: хлеб звычайнай выпечкі; мучныя вырабы з даданнем солі; рыбныя і мясныя кансервы, вэнджаныя каўбасы; сыры салёныя; марынаваная і квашаная гародніна; мясныя, рыбныя, грыбныя булёны і соўсы; рэдзька, радыска, шпінат шчаўе, рабарбар, часнык; бабовыя; тлушч ялавічны і бараноў; тлустыя віды рыб; тлустыя гатункі мяса, птушкі (гусакоў, качак); смажаныя і тушаныя рыбныя і мясныя стравы без папярэдняга атварвання; перац, гарчыца, хрэн; вырабы з здобнага і пластовага тэсту; шакалад; чорны кава; какава.
Рэжым сілкавання: 4-5 раз у дзень.
Хімічны склад і энергакаштоўнасць: бялкі - 80 г (50-80 % жывёліны), тлушч - 90-100 г (25 % раслінны), вугляводы - 400-450 г (80-90 г цукра), калорыі - 2700-2900; павараная соль - 3-6 г, вольная вадкасць-0,9-1,1 л.


Падпіска на спецпрапановы

Мы ў Кантакце

Далучыцца

Мы ў Інстаграм

Далучыцца

Мы ў Facebook

Далучыцца

Мы на Аднакласніках

Далучыцца