Галоўная  |  Аб прадпрыемстве  |  Кантакты Беларускаму тураператару Прыватнае навукова-вытворчае ўнітарнае прадпрыемства «Аўтаматызаваныя тэхналогіі турызму» 16 год
PDA | Беларуская | English | Русский 
Пятніца, 29.03.2024 15:48  Мiнск

Санаторыі Беларусі.by - Дыета № 7 - Санаторыі Беларусі цэны 2024
Усе санаторыі Беларусі




Дыеты - апісанне

Дыетычнае харчаванне ў санаторыях Беларусі

Лячэбнае харчаванне - навукова абгрунтаваная сістэма арганізацыі харчавання і дыферэнцыраванага выкарыстання з лячэбнай мэтай пэўных харчовых прадуктаў, іх спалучэнняў, відаў кулінарнай апрацоўкі, у тым ліку ў санаторыях Беларусі. Прынцыпы лячэбнага харчавання прадугледжваюць: поўнае забеспячэнне арганізма бялкамi, тлушчамі, вугляводамі, а таксама незаменнымі фактарамі харчавання (незаменныя амінакіслоты, поліненасычаныя тлустыя кіслоты, вітаміны, мікраэлементы) у розных суадносінах; адпаведнасць хімічнай структуры харчовых прадуктаў функцыянальнаму стану ферментных сістэм арганізма чалавека.

Пастановай Міністэрства аховы здароўя Рэспублікі Беларусь ад 29 жніўня 2008 г. N 135 была ўведзена Інструкцыя аб арганізацыі дыетычнага харчавання ў дзяржаўных арганізацыях аховы здароўя, змененая і дапоўненая Пастановай Міністэрства аховы здароўя Рэспублікі Беларусь ад 25 сакавіка 2011 г. №22. Ўступіла ў сілу літарная класіфікацыя дыет: Б, П, Н, Н1, Т, О, Д. Санаторна-курортныя арганізацыі Беларусі перайшлі на новую сістэму класіфікацыі дыет.
Часам прыходзіцца ўносіць змены ў асноўныя дыеты. Гэта можа быць выклікана наступнымі прычынамі: наяўнасцю ў хворых некалькіх захворванняў; лекавай тэрапіяй, якая аказвае непажаданае пабочнае ўздзеянне на абмен рэчываў і стан органаў і сістэм або якая патрабуе для свайго эфекту адпаведнага харчавання; непераноснасцю асобных прадуктаў з-за харчовай алергіі або недастатковасці ферментаў у кішачніку, неабходных для пераварвання складовых частак ежы; атлусценнем як спадарожным захворваннем.
Пры адным і тым жа захворванні могуць быць прызначаныя розныя дыеты з улікам характару плыні хваробы, спадарожных хвароб або ускладненняў.

Арганізацыя лячэбнага харчавання хворых ажыццяўляецца ў адпаведнасці з пералікам стандартных дыет згодна з дадаткам 1 да дадзенай Інструкцыі. Апісанне кожнай стандартнай дыеты ўключае:

  • агульную характарыстыку хімічнага складу і прадуктовага набору;
  • мэта прызначэння;
  • асноўныя паказанні да прызначэння;
  • хімічны склад і энергетычную каштоўнасць;
  • асноўныя спосабы падрыхтоўкі;
  • рэжым харчавання.

Перш чым карыстацца той ці іншай дыетай, неабходна атрымаць рэкамендацыі лекара і кансультацыю лекара-дыетолага або медыцынскай сястры-дыетолага.

Лячэбнае дыетычнае харчаванне ў санаторна-курортных арганізацыях дапоўнена ўкараненнем элементаў сістэмы "шведскі стол": свежыя гародніна і садавіна, выпечка, супы і салаты.

ДыетаАпісанне Сведчанні да ўжывання
Дыета Б базавы рацыён захворванні і станы, якія не патрабуюць спецыяльных лячэбных дыет
Дыета П рацыён з механічным і хімічным шанаваннем вострыя і абвостраныя хранічныя захворваннi страўнікава-кішачнага гасцінца, печані, падстраўнікавай залозы
Дыета М рацыён з павышаным утрыманнем бялку захворванні і станы, якія патрабуюць ўвядзення павышанага колькасці бялку (парушэнні ўсмоктвання, захворванні нырак з нефратычным сіндромам без парушэння азотавыдзялiцельнай функцыі, цукровы дыябет 1-га тыпу, сэпсіс і іншыя цяжкія бактэрыяльныя хваробы, цяжкая анемія)
Дыета Н рацыён з паніжаным утрыманнем бялку хранічныя захворванні нырак з рэзка выяўленымі парушэннямі азотавыдзялiцельнай функцыі нырак і выяўленай азотамiяй, цыроз печані з пячоначнай энцэфалапатыяй
Дыета Т рацыён з павышаным утрыманнем бялку і падвышанай каларыйнасцю сухоты лёгкіх, апёкавая хвароба.
Дыета. Д рацыён для хворых цукровым дыябетам цукровы дыябет

Лічбавая класіфікацыя дыет да Пастановы Міністэрства аховы здароўя Рэспублікі Беларусь ад 25 сакавіка 2011 г. №22 да пераходу на літарную класіфікацыю дыет:

ДыетыАналаг Сведчанні да ўжывання
№1 язвавая хвароба страўніка і дванаццаціперснай кішкі ў перыяд акрыяння пасля рэзкага абвастрэння і пры нярэзкiм абвастрэнні; нярэзкае абвастрэнне хранічнага гастрыту з захаванай або падвышанай сакрэцыяй; востры гастрыт у перыяд выздараўлення.
№1 а рэзкае абвастрэнне язвавай хваробы страўніка і дванаццаціперснай кішкі ў першыя 6-8 дзён лячэння; рэзкае абвастрэнне хранічнага гастрыту ў першыя дні лячэння; востры гастрыт на 2 - 4-ы дзень лячэння.
№1 б язвавая хвароба страўніка і дванаццаціперснай кішкі або хранічны гастрыт (ужываецца пасля дыеты № 1 а).
№2 хранічны гастрыт з сакраторнай недастатковасцю пры нярэзкiм абвастрэнні і ў стадыі выздараўлення пасля абвастрэння; вострыя гастрыты, энтэрыты, каліты ў перыяд акрыяння як пераход да рацыянальнаму харчаванню; хранічныя энтэрыты і каліты пасля і па-за абвастрэння без спадарожных захворванняў печані, жоўцевых шляхоў, падстраўнікавай залозы або гастрыту з захаванай або падвышанай сакрэцыяй.
№3 хранічныя захворванні кішачніка з заваламі пры нярэзкiм або затухаючым абвастрэнні і па-за абвастрэння.
№4 вострыя захворванні і рэзкае абвастрэнне хранічных захворванняў кішачніка з моцнымі паносамі.
№4 б вострыя захворванні кішачніка ў перыяд паляпшэння; хранічныя захворванні кішачніка пасля рэзкага абвастрэння або пры нярэзкiм абвастрэнні, а таксама пры спалучэнні з паразай іншых органаў стрававання.
№4-у - вострыя захворванні кішачніка ў перыяд акрыяння як пераход да рацыянальнага харчавання; хранічныя захворванні кішачніка ў перыяд згасання абвастрэння, а таксама па-за абвастрэння пры спадарожных паразах іншых органаў стрававання.
№5 Дыета П, М вострыя гепатыты і халецісціты ў стадыі выздараўлення; хранічны гепатыт па-за абвастрэння; цыроз печані без яе недастатковасці; хранічны халецыстыт і жоўцевакаменная хвароба па-за абвастрэння (ва ўсіх выпадках - без выяўленых захворванняў страўніка і кішачніка).
№5 а Дыета М востры гепатыт і халецыстыт, абвастрэнне хранічнага гепатыту, халецыстыту і жоўцевакаменнай хваробы, цыроз печані ў стадыі кампенсацыі, а таксама іншыя захворванні ў адпаведнасці з мэтавым прызначэннем дыеты.
№5 п Дыета М хранічны панкрэатыт у перыяд акрыяння пасля абвастрэння і па-за абвастрэння
№6 падагра і мачакаменная хвароба з адукацыяй камянеў з соляў мачавой кіслаты (уратурия).
№7 Дыета Н, М востры нефрыт у перыяд акрыяння (з 3 - 4-й тыдні лячэння), хранічны нефрыт па-за абвастрэння і недастатковасці нырак.
№7 а Дыета Н, М востры нефрыт у цяжкай форме пасля разгрузных дзен і сярэдняга цяжару з першых дзён хваробы, хранічны нефрыт пры рэзка выяўленай нырачнай недастатковасці.
№7 б Дыета Н, М востры нефрыт пасля дыеты № 7а або адразу ж пры лёгкай форме, хранічны нефрыт з умерана выяўленай недастатковасцю нырак.
№8 атлусценне як асноўнае захворванне або спадарожнае пры іншых хваробах, якія не патрабуюць спецыяльных дыет.
№9 Дыета. Д цукровы дыябет лёгкай, сярэдняй і цяжкай формаў без спадарожных захворванняў пры нармальнай або злёгку залішняй масе цела.
№10 Дыета М захворванне сардэчна-сасудзістай сістэмы з недастатковасцю кровазвароту I - ІІА ступені.
№10 а Дыета М захворванні сардэчна-сасудзістай сістэмы з недастатковасцю кровазвароту ІІБ - III ступені.
№10 і Дыета М інфаркт міякарда.
№11 Дыета Т сухоты лёгкіх, касцей, лімфатычных вузлоў, суставаў пры нерезком абвастрэнні або яго згасанні, пры паніжанай масе цела (знясіленне пасля інфекцыйных хвароб, аперацый, траўмаў), ва ўсіх выпадках пры адсутнасці паражэнняў органаў стрававання.
№12 функцыянальныя захворванні нервовай сістэмы.
№13 вострыя інфекцыйныя захворванні. Мэта прызначэння: падтрыманне агульных сіл арганізма і павышэнне яго супраціўляльнасці інфекцыі, памяншэнне інтаксікацыі, шанаванне органа стрававання ва ўмовах ліхаманкавага стану і пасцельнага рэжыму.
№14 мачакаменная хвароба са шчолачнай рэакцыяй мачы з выпадзеннем асадка фосфарна-кальцыевых соляў (фосфатурыя)
№15 Дыета Б розныя захворванні, якія не патрабуюць спецыяльных лячэбных дыет і без парушэнняў стану стрававальнай сістэмы; пераходная да звычайнага харчавання дыета ў перыяд выздараўлення і пасля карыстання лячэбнымі дыетамі.

у санаторыях Беларусі


Падпіска на спецпрапановы

Мы ў Кантакце

Далучыцца

Мы ў Інстаграм

Далучыцца

Мы ў Facebook

Далучыцца

Мы на Аднакласніках

Далучыцца