Лячэбнае харчаванне - навукова абгрунтаваная сістэма арганізацыі харчавання і дыферэнцыраванага выкарыстання з лячэбнай мэтай пэўных харчовых прадуктаў, іх спалучэнняў, відаў кулінарнай апрацоўкі, у тым ліку ў санаторыях Беларусі. Прынцыпы лячэбнага харчавання прадугледжваюць: поўнае забеспячэнне арганізма бялкамi, тлушчамі, вугляводамі, а таксама незаменнымі фактарамі харчавання (незаменныя амінакіслоты, поліненасычаныя тлустыя кіслоты, вітаміны, мікраэлементы) у розных суадносінах; адпаведнасць хімічнай структуры харчовых прадуктаў функцыянальнаму стану ферментных сістэм арганізма чалавека.
Пастановай Міністэрства аховы здароўя Рэспублікі Беларусь ад 29 жніўня 2008 г. N 135 была ўведзена Інструкцыя аб арганізацыі дыетычнага харчавання ў дзяржаўных арганізацыях аховы здароўя, змененая і дапоўненая Пастановай Міністэрства аховы здароўя Рэспублікі Беларусь ад 25 сакавіка 2011 г. №22. Ўступіла ў сілу літарная класіфікацыя дыет: Б, П, Н, Н1, Т, О, Д. Санаторна-курортныя арганізацыі Беларусі перайшлі на новую сістэму класіфікацыі дыет. Часам прыходзіцца ўносіць змены ў асноўныя дыеты. Гэта можа быць выклікана наступнымі прычынамі: наяўнасцю ў хворых некалькіх захворванняў; лекавай тэрапіяй, якая аказвае непажаданае пабочнае ўздзеянне на абмен рэчываў і стан органаў і сістэм або якая патрабуе для свайго эфекту адпаведнага харчавання; непераноснасцю асобных прадуктаў з-за харчовай алергіі або недастатковасці ферментаў у кішачніку, неабходных для пераварвання складовых частак ежы; атлусценнем як спадарожным захворваннем.
Пры адным і тым жа захворванні могуць быць прызначаныя розныя дыеты з улікам характару плыні хваробы, спадарожных хвароб або ускладненняў.
Арганізацыя лячэбнага харчавання хворых ажыццяўляецца ў адпаведнасці з пералікам стандартных дыет згодна з дадаткам 1 да дадзенай Інструкцыі. Апісанне кожнай стандартнай дыеты ўключае:
агульную характарыстыку хімічнага складу і прадуктовага набору;
мэта прызначэння;
асноўныя паказанні да прызначэння;
хімічны склад і энергетычную каштоўнасць;
асноўныя спосабы падрыхтоўкі;
рэжым харчавання.
Перш чым карыстацца той ці іншай дыетай, неабходна атрымаць рэкамендацыі лекара і кансультацыю лекара-дыетолага або медыцынскай сястры-дыетолага.
Лячэбнае дыетычнае харчаванне ў санаторна-курортных арганізацыях дапоўнена ўкараненнем элементаў сістэмы "шведскі стол": свежыя гародніна і садавіна, выпечка, супы і салаты.
захворванні і станы, якія патрабуюць ўвядзення павышанага колькасці бялку (парушэнні ўсмоктвання, захворванні нырак з нефратычным сіндромам без парушэння азотавыдзялiцельнай функцыі, цукровы дыябет 1-га тыпу, сэпсіс і іншыя цяжкія бактэрыяльныя хваробы, цяжкая анемія)
хранічныя захворванні нырак з рэзка выяўленымі парушэннямі азотавыдзялiцельнай функцыі нырак і выяўленай азотамiяй, цыроз печані з пячоначнай энцэфалапатыяй
язвавая хвароба страўніка і дванаццаціперснай кішкі ў перыяд акрыяння пасля рэзкага абвастрэння і пры нярэзкiм абвастрэнні; нярэзкае абвастрэнне хранічнага гастрыту з захаванай або падвышанай сакрэцыяй; востры гастрыт у перыяд выздараўлення.
№1 а
рэзкае абвастрэнне язвавай хваробы страўніка і дванаццаціперснай кішкі ў першыя 6-8 дзён лячэння; рэзкае абвастрэнне хранічнага гастрыту ў першыя дні лячэння; востры гастрыт на 2 - 4-ы дзень лячэння.
№1 б
язвавая хвароба страўніка і дванаццаціперснай кішкі або хранічны гастрыт (ужываецца пасля дыеты № 1 а).
№2
хранічны гастрыт з сакраторнай недастатковасцю пры нярэзкiм абвастрэнні і ў стадыі выздараўлення пасля абвастрэння; вострыя гастрыты, энтэрыты, каліты ў перыяд акрыяння як пераход да рацыянальнаму харчаванню; хранічныя энтэрыты і каліты пасля і па-за абвастрэння без спадарожных захворванняў печані, жоўцевых шляхоў, падстраўнікавай залозы або гастрыту з захаванай або падвышанай сакрэцыяй.
№3
хранічныя захворванні кішачніка з заваламі пры нярэзкiм або затухаючым абвастрэнні і па-за абвастрэння.
№4
вострыя захворванні і рэзкае абвастрэнне хранічных захворванняў кішачніка з моцнымі паносамі.
№4 б
вострыя захворванні кішачніка ў перыяд паляпшэння; хранічныя захворванні кішачніка пасля рэзкага абвастрэння або пры нярэзкiм абвастрэнні, а таксама пры спалучэнні з паразай іншых органаў стрававання.
№4-у -
вострыя захворванні кішачніка ў перыяд акрыяння як пераход да рацыянальнага харчавання; хранічныя захворванні кішачніка ў перыяд згасання абвастрэння, а таксама па-за абвастрэння пры спадарожных паразах іншых органаў стрававання.
вострыя гепатыты і халецісціты ў стадыі выздараўлення; хранічны гепатыт па-за абвастрэння; цыроз печані без яе недастатковасці; хранічны халецыстыт і жоўцевакаменная хвароба па-за абвастрэння (ва ўсіх выпадках - без выяўленых захворванняў страўніка і кішачніка).
востры гепатыт і халецыстыт, абвастрэнне хранічнага гепатыту, халецыстыту і жоўцевакаменнай хваробы, цыроз печані ў стадыі кампенсацыі, а таксама іншыя захворванні ў адпаведнасці з мэтавым прызначэннем дыеты.
востры нефрыт у цяжкай форме пасля разгрузных дзен і сярэдняга цяжару з першых дзён хваробы, хранічны нефрыт пры рэзка выяўленай нырачнай недастатковасці.
сухоты лёгкіх, касцей, лімфатычных вузлоў, суставаў пры нерезком абвастрэнні або яго згасанні, пры паніжанай масе цела (знясіленне пасля інфекцыйных хвароб, аперацый, траўмаў), ва ўсіх выпадках пры адсутнасці паражэнняў органаў стрававання.
№12
функцыянальныя захворванні нервовай сістэмы.
№13
вострыя інфекцыйныя захворванні. Мэта прызначэння: падтрыманне агульных сіл арганізма і павышэнне яго супраціўляльнасці інфекцыі, памяншэнне інтаксікацыі, шанаванне органа стрававання ва ўмовах ліхаманкавага стану і пасцельнага рэжыму.
№14
мачакаменная хвароба са шчолачнай рэакцыяй мачы з выпадзеннем асадка фосфарна-кальцыевых соляў (фосфатурыя)
розныя захворванні, якія не патрабуюць спецыяльных лячэбных дыет і без парушэнняў стану стрававальнай сістэмы; пераходная да звычайнага харчавання дыета ў перыяд выздараўлення і пасля карыстання лячэбнымі дыетамі.
Пасведчанне аб рэгістрацыі №1808 ад 9.08.2007 выдадзена Мінскім гарвыканкамам. УНП: 190855081
Інфармацыя, размешчаная на гэтым інтэрнэт-партале Sanatorii.by, не з'яўляецца прапановай публічнай аферты.
Усе цэны для грамадзян РБ на партале прыведзены ў беларускіх рублях.
Для нерэзідэнтаў РБ цэны адлюстраваны ў адпаведнай валюце па курсе.
На тэрыторыі Рэспублікі Беларусь усе разлікі ажыццяўляюцца ў беларускіх рублях.